التوقيت المحلي لمدينة الكردي
دخول

لقد نسيت كلمة السر

انت الزائر رقم
برامج تهمك
 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

المواضيع الأخيرة
» ميدان المجمع الكردي
من طرف محمود الحفني محمد الخميس 17 سبتمبر - 3:23

» طريقة ربط جهازين كميبوتر او اكثر وانشاء شبكه داخليه بينهما في بعض الاحيان تحتاج لعمل شبكه بين جهازين وذلك لنقل الملفات من جهاز الي جهاز اخر
من طرف محمود الحفني محمد الإثنين 24 أغسطس - 3:14

» عرض اليوم 24/8/2015 جهاز اتش بي
من طرف محمود الحفني محمد الإثنين 24 أغسطس - 2:41

» ازمة الانابيب
من طرف محمود الحفني محمد الجمعة 13 مارس - 3:24

» اسكربت دمج 3 خطوط ان تي اتش بريدج nth
من طرف محمود الحفني محمد الثلاثاء 10 مارس - 3:51

» البرنامج العملاق لسحب واستعادة تعريفات الجهاز DriverMax 7.52 بحجم 6 ميجا تحميل مباشر وعلى اكثر من سيرفر .
من طرف محمود الحفني محمد الثلاثاء 10 مارس - 3:27

» إصابة 3 عمال في انفجار تقني بمحطة كهرباء طلخا
من طرف محمود الحفني محمد الإثنين 9 مارس - 2:45

» إصابة 3 عمال في انفجار تقني بمحطة كهرباء طلخا
من طرف محمود الحفني محمد الإثنين 9 مارس - 2:42

» البقاء والدوام لله الحاح / محمود ريحان في زمة الله اللهم ارحمه واغفر له
من طرف محمود الحفني محمد الخميس 5 مارس - 2:01

» تعريف كروت النت الشهيرة Intel Network Connections Software 20.0 تحميل مباشر .
من طرف محمود الحفني محمد الخميس 5 مارس - 1:25

counter histat

تعليم الفيجوال بيزيك (الدرس الرابع)

اذهب الى الأسفل

تعليم الفيجوال بيزيك (الدرس الرابع)

مُساهمة  محمود الحفني محمد في الإثنين 28 يونيو - 1:19

السلام عليكم ورحمه الله وبركاته

الدرس الرابع
الخصائص
هنبدأ بالخصائص المشتركه
اولا نعرف يعني ايه
خاصيه
الخاصيه هي قيمه تؤثر اما في الشكل الخارجي للاداه زي Caption فدي بتغير الاسم المكتوب علي الاداه


او في سلوك عمل الاداه كالخاصيه Enabled
نافذه الخصائص هي المكان اللي بيمكنك انك تغير قيمه الخاصيه اثناء التصميم
اما وقت التصميم ف هنغير القيمه من جوا شاشه الكود





نشوف مثال
اعمل مشروع جديد ومش هنعيد الكلام بتاع الدرس اللي فات
المهم حط علي الفورمه بتاعتك زرار
طيب
ايه هدف البرنامج
هدفه اننا نتعلم ازاي نتحكم في خصائص الادوات
عايزين نغير الاسم المكتوب علي الفورمه والاسم المكتوب علي الزرار
هنروح علي شاشه الخصائص
وعلي الكومبو بوكس اللي في اولها هنفتحها ونختار منها ال Form1
كدا اللي قدمنا دا خصائص الفورمه
هنيجي علي خاصيه Caption ونمسح اللي مكتوب فيها وهنكتب DVD4ARAB
نفس اللي حصل مع الفورم هنعمله مع الكوماند
هنروح علي الكومبو بوكس ونختارمنها Command1
وهنغير الخاصيه Caption نخليها Welcome

نلاحظ ان الاسماء فعلا بتتغير
طيب


لو عايزين نغير الاسماء دي اثناء عمل البرنامج
هندوس علي الكوماند مرتين
هيفتحلنا محرر الاكواد بالشكل التالي



كود PHP:




Private sub Command1_click()

End sub










هنكتب الكلام التالي


كود PHP:




Private sub Command1_Click()
Form1.Caption = "Welcome dvd 2222"
Command1.Caption = "111111111111"
End sub









نلاحظ واحنا شغالين في محرر الاكواد
لما كتبنا Form1 وبعدين حطينا نقطه فتحلنا Menu كان فيها كل خصائص الفورم ودا بيعبر لي ذكاء محرر الاكواد دا

المهم نعمل Run للبرنامج
ولما ندوس علي الكوماند
هنلاقي الاسماء اتغيرت
نحفظ البرنامج ونريح شويه عشان نرجع للخصائص

كدا انتوا فهمتوا ازاي بنعدل الخصائص
اعتقد ان الدور اللي علينا دلوقتي اننا هنوضحلكوا بعض الخصائص
ايه الهدف منها

معلومه كمان كدا عشان تسهل عليكوا وانتوا بتكتبوا الكود لو عاوزين تعدلوا مجموعه خصائص لكائن معين بدل ما كل مره تكتبوا Form1. ممكن تستخدموا الحدث With



كود PHP:




with Form1
.Caption = "Ahmed"
.Font.bold = true
.ForeColor = vbwhite
end with









الخصائص انواع
فيه اللي تقدر تعدله بس قبل التنفيذ وفيه اللي مينفعش يتعدل الا اثناء التنفيذ وفيه اللي مينفعش تعدله خالص
بس انتا تقدر تقرا قيمته زي hWnd

نبدأ مع بعض كدا

رحلتنا مع اهم الخصائص


خاصيه الاسم Name

·قابله للتعديل وقت التصميم فقط

·تمثل الاسم البرمجي للاداه

·هذا الاسم هو الذي يستخدم للوصول الي الاداه برمجيا من صفحه محرر الاكواد

·نصيحه: لاتحاول تغيير اسم الاداه بعد كتابه الاكواد لان دا هيكلفك اعاده تغييرها جوا صفحه الكود كل مره هتستخدمها

·من
المفضل عدم الاعتماد علي الاسماء الافتراضيه – في حاله المشاريع الضخمه –
لان تشابه اسمائها مثلا form1,form2,…………………….,form 20 دا ممكن يسبب تشويش
ليك اثناء كتابه الكود


·شروط اسم الاداه:

oلا يبدأ برقم

oلا يزيد عن اربعين حرف

oلا يحتوي علي مسافه او علامات

oلا يكون محجوز لاداه اخري علي نفس النموذج







خصائص الموقع والحجم

·موجوده في جميع الادوات القابله للظهور اي التي لها الخاصيه visible

·اما اي اداه ليست لها الخاصيه visible كال timer لايمكن التحكم في حجمه

·خصائص الموقع : top , Left تحددان موقع الزاويه العلويه اليسري بمعني اوضح الاداه تبعد اد ايه من شمال الفورمه او اعلاها

·خصائص الحجم : Height , width تمثل عرض وطول الاداه

·لاحظ ان
هناك بعض الادوات التي لا تستطيع تغيير ارتفاعها كاداه ال ComboBox وذلك
لان الخاصيه style التابعه لها تساوي صفر وبالتالي ستصبح قيمه الخاصيه
height معتمده علي نوع وحجم الخط المستخدم في الخاصيه Font التابعه لنفس
الاداه


·ايضا بعض الادوات كاداه ListBox التحكم في خاصيه ارتفاعها ليس دقيق تماما فقيمه هذه الخاصيه يمثل ( عدد السطور x ارتفاع كل سطر)

·سؤال :ماذا تفعل بالكود لجعل اداه معينه مثلا Command1 في وسط النموذج







خصائص الاحتضان:

·هما Parent , Container تمثلان مرجع الي النافذه الحاضنه للاداه في الخاصيه Parent او الاداه الحاضنه للاداه Container

·الخاصيه Parent هي للقراءه فقط لا يمكنك التعديل فيها

·الخاصيه Container قابله للتعديل في اي وقت

·لمعرفه مميزات الخاصيه Container جرب الامر التالي


كود PHP:




set command1.container = frame1











·لاحظ التالي وجود Frame علي الفورمه بتاعتك . مستني اسئلتكوا عن الجزئيه دي او تقولولي هيا بتعمل ايه

·اما عن الخاصيه Parent فهي تعطيك المرونه في التعامل مع الاداه الحاضنه للاداه بتاعتك

·جرب الكود دا


كود PHP:




Command1.Parent.Caption = "Ahmed"











·اخيرا اذا كانت الاداه موجوده علي الفورمه فان الخاصيتان Parent و Container تمثلان نفس المرجع للفورمه

بكدا نكون انتهينا من تلات خصائص
خاصيه الخط Font


·جميع الادوات التي تحتوي علي نصوص بها هذه الخاصيه



·الخاصيه دي بتمثل الكلام اللي بيتكتب علي الاداه زي اسمها



·باستخدام label تابع الاكواد التاليه




كود:

WithLabel1
.Font.Name = "TAHoma"
.Font.Bol = True
.Font.Size = 20
EnD With



·من المرونه اللي بيوفرها الكائن Font هي فكره نسخ خصائص الخط من أداه الي اخري



كود:

SET LABEL1.FONT = LABEL2.FONT

كدا يبقي احنا نقلنا خصائل الليبل الاول اللي الليبل التاني.







ولو قمت بتعديل اي خاصيه من خصائص الليبل الاول هتتغير لوحدها في الليبل التاني. وهسيبكوا تجربوا الكود دا.









·لو
استخدمت الخاصيه Font.Name(دي بتمثل اسم الخط اللي انت عايز تكتب بيه) ولو
انتا كتبت اسم مش موجود فالفيجوال بيزيك بيحط بداله خط افتراضي من عنده









·ايضا مع بعض انواع الخطوط مش كل مقاسات الخطوط بتبقي متاحه










خصائص اللون:








·الخاصيتان BackColor و ForeColor تمثلان لون الخلفيه ولون الخط للاداه







·بعض الادوات لا تدعم هاتان الخاصيتان فان ادواتها تكون قياسيه غير قابله للتغيير







·بعض الادوات زي ال Label متقدرش تلاحظ التغيير في قيمه الخاصيه BackColor الا اذا كانت قيمه الخاصيه BackStyle تساوي .1-Opaque







·ايضا
زر الازامر CommandButton مش هتقدر تغير لون خلفيته الا اذا كانت خاصيه
Style قيمتها 1-Graphical مع العلم ان الخاصيه ForeColor مش مدعومه في ال
Command







·الالوان مقسومه الي قسمين:







§الالوان القياسيه Standard Color







§الالون الخاصه Custom Color










خصائص الجدوله:





·معظم مستخدمي الويندوز بيفضلوا استخدام Tab للنقل بين الادوات




·معظم الادوات التي لها قابليه انتقال التركيزFocus عليها زي TextBox لها خصائص الجدولهTabStop و TabIndex




·حدد
من الخاصيه TabStop ما اذا كنت تريد جعل التركيز ينتقل الي الاداه بمجرد
الضغط علي مفتاح Tab ورتب فهرس التركيز عن طريق الخاصيه TabIndex مع العلم
ان ترقيم الفهرس يبدأ عاده من الصفر





·لاحظ انه حتي اذا كانت خاصيه TabStop تساوي False فان المستخدم لديه فرصه لنقل التركيز للاداه عن طريق النقر عليها بزر الماوس










خصائص مؤشر الفاره:







·الخاصيه MousePointer تحدد لك شكل مؤشر الماوس علي الفورمه اثناء عمل البرنامج







·عندك 16 شكل مختلف







·اذا كنت محتاج شكل اخر من علي جهازك







·قم باختيار 99-Custom







·وبعدين روح للخاصيه MouseIcon وحدد مكان الايكون اللي انتا عايزها من علي جهازك







·تنفيذ الكلام دا بالكود:






كود:

Command1.MousePointer = vbCustom
Command1.MouseIcon = LoadPicture ("C:\Test.ico")



  • لاحظ ان تغير المؤشر هيحصل بس لما الماوس يعدي فوق الاداه Command1
  • شوفوا الكود دا ومستني اعرف منكوا هوا بيعمل ايه

كود:


Private sub Command1_Click()
Screen.MousePointer = vbHourglass
'
'
'Any Code u wants to try
'
'
Screen.MousePointer = vbDefult
End sub
avatar
محمود الحفني محمد
المشرف العام علي المنتدي
المشرف العام علي المنتدي

عدد المساهمات : 2986
نقاط : 7823
تاريخ التسجيل : 18/06/2010
العمر : 37
الموقع : الكردي

الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل

الرجوع الى أعلى الصفحة


 
صلاحيات هذا المنتدى:
لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى